Första snabbladdningen

Genom ett projekt som drivs av TSS (Test Site Sweden) finns sedan november (11-11-11) två st CHAdeMO-laddare i Göteborg i syfte att utvärdera snabbladdning för elbilar. testsitesweden.com – Snabbladdning av elbilar testas i Göteborg

På jobbet har vi två exjobbare som utvärderar laddförlopp vid snabbladdning av Citroën C-zero. För jämförelse gjorde vi idag en referensmätning på min LEAF vid laddning på den ABB-laddare som står hos H-O Enterprise uppe i Agnesberg.

När vi först kom fram till laddstationen stod räckviddsmätaren på 24km så vi tog en extrasväng till Mölndal fram och tillbaka för att tömma batteriet så mycket som möjligt. På vägen mötte vi en av EV-Adapts elkonverterade Fiat500 och det var faktiskt första gången jag har noterade en elbil ute i trafik sedan jag skaffade LEAFen. På väg tillbaka slog räckvidden om till — km i backen upp så vi körde på ”batteriångorna” sista 300m!

X-jobbarna David & Daniel ansluter till CAN inför loggning av snabbladdning i Agnesberg

X-jobbarna David & Daniel ansluter till CAN inför loggning av snabbladdning i Agnesberg

Första försöket att ladda resulterade i ett felmeddelande i laddarens display – ”Laddare och bilbatteri är inte kompatibla.” Kändes inte helt bra men efter lite felsökning och funderande visade det sig att bilen inte var avstängd och att det var anledningen till felmededelandet. Laddningen gick sedan bra och det tog 32 min att ladda LEAFens helt urladdade 24kWh till 80% SOC (vilket endast är 2 minuter mer än Citroën C-zero behövde för att ladda sina 16kWh vid samma tillfälle).

4 st elbilar samlade på HO Enterprise i Agnesberg – LEAF, iMiEV och 2st C-zero!

Trots att snabbladdningen tog en liten stund och jag klarar mig fint med att nattladda känns det bra att möjligheten till ”range extender” finns ifall det skulle behövas. Dock får man snart hålla till godo med den snabbladdare som Gatubolaget har på Ringön då laddaren i Agnesberg tas ur drift 29 maj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s