Förvirrande miljöbilsklassning

Subventionerna är förlegade och begreppen förvirrar för nybilsköpare då dieselbilar miljöklassas. Pratade med en granne här om dagen som var lite nyfiken på vår LEAF som tyst och obemärkt rullar fram på vår lokal lilla väg:

”Jaha, har ni köpt en elbil? Vi har precis skaffat en miljöbil!”

Hon refererade till sin lilla dieselbil med CO2-utsläpp på 115g/km vilken alltså klarar gränsen för att få kallas miljöfordon och därmed åtnjuta 5 års skattebefrielse.       Mycket underligt att ett fordon som släpper ut koldioxid och orsakar hälsoproblem är subventionerat i inköp och dessutom kallas för miljöbil.                                        115g/km är precis så mycket mer än vad en elbil släpper ut!

Power Circle har en debattartikel på NyTeknik.se som tar upp behovet att ändra på miljöbilssubventionerna: ”Det måste löna sig att välja rätt”

2 tankar på “Förvirrande miljöbilsklassning

  1. Undrar vad den faktiska siffran är om man inkluderar utsläppen från utvinningen av råolja, tankfartygstransporten, förädlingen till diesel på raffinaderiet, transport med tankbil till bensinstationen och effektiviteten vid förbränningen i bilens motor efter 5 års slitage. Men detta är ett annat inlägg, för el till en elbil kostar också i de flesta fall CO2 att anskaffa.
    //Patrik

    • Helt rätt! När elbilmotståndarna gör sina egna jämförelser mellan el- och fossil-drift så har det tyvärr blivit vedertaget att ta med produktion av el och då givetvis marginalel tillverkad av skitig polsk kolkraft. Fossilbilar mäts däremot endast på tailpipe emissioner då oljeutvinning och rafinering hamnar utanför i jämförelsen. Att distribution av bensin och diesel dessutom kräver tunga transporter på tankbil ökar risken för trafikolyckor med svåra skador för inblandade samt ibland oljespill i stora mängder. Tänk om, gör rätt! /Gordon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s