LEAF 2013 – Billigare och bättre i USA

I december startade Nissan produktion av Lithiumbatterier i Smyrna, Tennesee vilka är avsedda för de Nissan LEAF som kommer byggas där för den amerikanska marknaden. Eftersom både batterier och bil nu tillverkas i USA blir LEAF 2013 billigare då växelkursen mot Japanska yenen tidigare drivit upp priset när den enbart tillverkades i Japan.

De nya priserna för de olika modellerna är:

  • Modell          2013 baspris          SEK       
  • LEAF S         28 800 USD        186 000
  • LEAF SV       31 820 USD        205 000
  • LEAF SL       34 840 USD         225 000

Det finns dessutom ett antal subventioner tillgängliga i USA. Federala staten ger en subvention på 7.500 USD och t ex staten Kalifornien ger en subvention på ytterligare 2.500 USD. En köpare i Kalifornien som uppfyller kraven för att få båda subventionerna kan alltså köpa Nissan LEAF modell S för 18.800 USD, dvs 121.000 SEK!! Skatter och leveranskostnad tillkommer.

Modellerna SV och SL har numera en ombordladdare på 6,6 kW och samtliga modeller ska ha bättre regenerering och blivit 80kg lättare samt fått bättre värmesystem vilket ska minska energiförbrukningen och därmed ge ökad räckvidd. Nissan LEAF MY13

Eftersom Nissan LEAF saknar förbränningsmotor, har Nissan utvecklat ett externt ljudsystem kallat ”Approaching Vehicle Sound”, som är utformat för att varna fotgängare att ett fordon närmar sig. Systemet avger ett ljud från en högtalare i fronten av bilen när det körs i hastigheter under 30km/h, och stängs av automatiskt i högre hastigheter. Troligen kommer det bli lagkav på externa ljudvarningssystem för elbilar i USA, dock är det oklart om europeiska LEAF kommer utrustas med  ”Approaching Vehicle Sound”.

Utrustning och pris för Europa/Sverige är inte klart ännu men det bör komma inom kort.

4 tankar på “LEAF 2013 – Billigare och bättre i USA

  1. Nu har priser i Europa släppts. Britterna får den gamla modellen 2500 pund billigare och inom eurozonen sänks priserna med 3000 euro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s