Dieselbilar är dubbelt så skitiga än elbilar – i Sverige

VW redovisar skillnaden i CO2-utsläpp mellan olika drivmedel och det går klart och tydligt att se fördelen med eldrift – förutsatt att elen som driver bilen är förnyelsebar enligt en artikel i NyTeknik. nyteknik.se – Elbilar inte alltid mest miljövänliga   VW - CO2 for olika drivmedel Jag har själv läst VW:s strategidokument för electromobility som släpptes 8 januari där CO2-utsläpp jämförs beronde på energislag men jag har svårt att förstå hur NyTeknik fått fram ovan värden utifrån denna rapport.

I strategidokumentet redogör VW för CO2-utsläpp beroende på olika drivlinor med de förklarar inte hur beräkningarna gjorts i detalj för att få fram dessa värden. VW - CO2 for olika drivmedelMan kan se stora variationer i CO2-utsläpp för elfordon beroende på vilken energimix som elproduktionen är baserad på men när det gäller fossila drivmedel som bensin, diesel och naturgas, så redovisas inte det exakta påslaget för exploatering, raffinering och distribution. Det redovisas inte heller några skillnader ifall oljan kommer från t.ex Norge eller Saudiarabien eller skillad i CO2 mellan olika utvinningsmetoder som landbaserad utvinning eller djuphavsborrning av råolja eller naturgas, för att inte tala om den extremt miljöförstörande utvinningen av skiffergas som tagit fart under senare år.

Elbilars CO2 per km i EuropaFör någon månad sedan gjorde DN en jämförelse av elbilars emissioner utifrån olika länders energimix vilken visar att en elbil som körs i Sverige eller Norge, är nästan helt fri från ful-el då båda länderna har mycket stora andel vattenkraft i sin elproduktion.

Detta skrev jag om i ett tidigare inlägg:  blixtgordon.nu – Nissan LEAF släpper ut 4g CO2 / km – i Sverige

Kombinerar man DN:s sammanställning med listan från NyTeknik ovan så får man fram att: 

En elbil som körs och laddas i Sverige har CO2-utsläpp motsvarande 78g/km vilket är hälften av motsvarande bil med dieselmotor!

.

Ytterligare en aspekt som inte nämns i någon jämförelse är de konflikter, krig och miljökatastrofer som orsakas av exploatering och oljeproduktion i världen – vilket ger upphov till ytterligare CO2-utsläpp men även orsakar stort lidande för lokalbefolkning i drabbade områden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s