Säljstart av Mitsubishi Outlander PHEV

Mitsubishi Outlander PHEV 2013 pressreleaseOutlander PHEV började säljas i Japan vid årsskiftet och nu går det att boka världens första laddhybrid-SUV även i Sverige med följande utrustningsnivåer och riktpriser:

 • 475.900kr  Outlander PHEV Business Nav Safety
 • 459.900kr  Outlander PHEV Business Nav
 • 439.900kr  Outlander PHEV Komfort+ Nav (Business utan läder & elbaklucka)
 • 419.900kr Outlander PHEV Bas (går ej att köpa)
 • +11.000kr  Dragkrok 1700kg
 • +  5.400kr  Metallic

Priserna är angivna innan kickback på 40.000kr via supermiljöbilspremien. Basmodellen går ej att köpa, priset är framtaget för att beräkna förmånsvärde vid tjänstebilsleasing.

De första 150 bilarna levereras i juni och då endast som PHEV Business Nav och PHEV Business Nav Safety. Ytterligare leveranser kommer först i höst då även Outlander PHEV Komfort+ Nav tas in till Sverige.

Mitsubishi Outlander PHEV 2013 drivsystemDrivlinan består av två elmotorer på 60kW som var för sig driver främre hjulpar respektive bakre hjulpar. En fyrcylindrig hjälpmotor på 2,0 liter och 121hk är kopplad till en generator på 70kW och som även kan driva direkt på framhjulen. Outlander PHEV är alltså fyrhjulsdriven och kan köras både i rent EV-mode samt som hybrid. Intressant att notera är att drivlinan är konstruerad så att den i hybrid-mode kan köras som seriehybrid (GM Volt) men även som parallellhybrid (Volvo V60 PHEV)!

Elmotorerna får kraft från ett litiumjonbatteri på 12kWh som är placerat under golvet mitt i mellan drivaxlarna. Batterit laddas fullt i ett vanligt 230V/10A eluttag på 5 timmmar.  Kör man med enbart eldrift räcker batterierna i upp till 5 mils utsläppsfri körning innan fossilmotorn tar över och förlänger den totala räckvidden till 80 mil. Förbrukningen vid blandad körning uppger Mitsubishi till 0,19 liter per mil med koldioxidutsläpp på 44 gram per kilometer. Trots en tjänstevikt på drygt 1800kg kvalar alltså Outlander PHEV med god marginal in som supermiljöbil vilket berättigar till en statlig premie om 40.000kr.Mitsubishi Outlander PHEV 2013 SystemskissFörutom normalladdning går det även att snabbladda batterierna upp till 80% SOC på endast 30 minuter vid en CHAdeMO-laddstation. Detta kan tyckas onödigt med tanke på att Outlander PHEV har räckviddsförlängning via fossildrift så troligtvis är det ytterst få förare som kommer nyttja snabbladdning. I Japan kan snabbladdning väljas bort men den möjligheten ges ej i Europa vilket är synd då detta gör bilen onödigt dyr.Mitsubishi Outlander PHEV 2013 CHAdeMODet finns tre olika körprogram att välja mellan som ger olika kombinationer av prestanda och energieffektivitet: EV Mode, Series Hybrid Mode och Parallel Hybrid Mode. Mitsubishi Outlander PHEV 2013 HMI

Mitsubishi har som mål att sälja 1000st Outlander PHEV i Sverige under året vilket de troligen kommer lyckas med då de är först ut med en laddbar SUV och konkurrenterna i segmentet har en bra bit kvar:

Toyota RAV4 EVNya Toyota RAV4 EV är en ren el-SUV som funnits på US-marknaden sedan i september men i mycket begränsad omfattning. Det är inte troligt att den hittar till Sverige då avsikten med den bilen är att samla incentives för att kunna sälja fler fossilbilar i USA.

.

Volvo XC60 Plug-in Hybrid ConceptFör ett år sedan visade Volvo upp XC60 Plug-in Hybrid Concept på bilsalongen i Detroit. Då det är en bensin/el-hybrid så är XC60 PHEV troligen främst avsedd för Kina eller Amerikanska marknaden, om och när detta konsept blir verklighet.

.

VW CrossBluePå årets bilsalong i Detroit visade VW sin koncept-SUV CrossBlue men även den har långt kvar till bilhallarna. Tyvärr har den en elektrisk räckvidd på endast 2-3 mil vilket är i kortaste laget.

.

1 tanke på “Säljstart av Mitsubishi Outlander PHEV

 1. Reblogged this on blixtgordon and commented:

  Idag släppte Mitsubishi Motors Sverige sin pressrelease om Outlander PHEV och priserna stämmer bra med de jag uppgett i mitt tidigare inlägg. Notera att standardvarianten med grundpris 419.900 inte går att beställa då den endast är till för att beräkna förmånsvärde för tjänstebilsleasing. Priserna är angivna innan kickback på 40.000kr via supermiljöbilspremien.
  Även Elbilsupphandlingen har gått ut med information att Outlander PHEV ingår i deras upphandlade fordon och de har lyckats förhandla fram ett pris på standardvarianten på 373.711kr vilket bör innebära att billigaste varianten Komfort+ Nav landar på ett baspris på ca 393.711kr. Dessutom får de företag som ingår i upphandlingen en merkostnadsersättning på ca 75-85.000kr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s