Elbilstest ”in Real World”

edmunds.com vilket är en amerikansk bilvärderingsite har genomfört räckviddstest av nio olika elbilar tillgängliga i USA. Testet är gjort i Kalifornien under verkliga pendlings-förhållanden på en lätt kuperad slinga på 170km innehållande ett dussintal trafikljus. edmunds.com – Testing Electric Vehicles in the Real World

Samtliga fordon kördes av samma förare i morgontrafik under olika dagar med mild väderlek, det var alltså inget behov av AC eller värme i bilarna. Föraren eftersträvade ett ekonomiskt körbeteende för att få längsta möjliga räckvidd och farten under testerna följde rådande hastighetsbegränsning utefter sträckan men begränsades till max 80km/tim på några avsnitt där tillåten hastighet var högre än så. Räckviddstest edmunds USA

Endast fyra av bilarna klarade ett helt varv eller mer på slingan och skillnad mellan bilarnas totala räckvidd ses i tabellen. Storlek på respektive bils batteripack är angivet inom parantes och man ser en tydlig koppling till uppnådd räckvidd. Även tjänstevikt, aerodynamik och energieffektivitet för respektive bil påverkar resultatet.

Fyra av de testade bilarna är aktuella för den Svenska marknaden. Förutom redan befintliga Mitsubishi iMiEV och Nissan Leaf så kommer Ford Focus Electric under hösten och VW förväntas introducera e-Golf i början på 2014, dock får e-Golf 24,5kWh batteri till skillnad från den testade protypen Golf e-motion som har batteri på 26,5kWh. Troligt är att även några Tesla Model S hittar till Sverige genom privatimport från Norge, Danmark eller USA.

Värt att notera är att samtliga bilar i testet var av 2012 års modell utom Leaf som var 2011 års modell. Enligt Nissan så är nya generationen Leaf 2013 uppgraderad med värmeväxlare, bättre regenerering och lägre vikt vilket ska ge upp till 20% längre räckvidd – alltså i klass med Focus Electric och e-Golf.

Tack till Lars på Orustengineering för tipset om det amerikanska räckviddtestet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s