Tsunamin krossade elbildrömmen

En av tre japanska elbilköpare kommer inte(eller troligen inte) att köpa elbil igen,  enligt en undersökning gjord av McKinsey – Profiling Japan’s early EV adopters 

En tredjedel av de japanska elbilsköparna uppger att de troligen inte kommer köpa en elbil igen då de framför allt är besvikna över dyra elräkningar och att de haft svårt att hitta offentliga laddplatser. Ytterligare en orsak till missnöjet kan vara att vanliga eluttag i japanska hem vanligtvis har 6 ampere vilket får till följd att det kan ta upp till 16 timmar att ladda upp en urladdad elbil. Undersökningen visar samtidigt att elbilskunderna som trots allt är nöjda med sitt köp är miljömedvetna och gillar elbilstekniken.

japan-fossil-electric   Att elbilsägandet har blivit dyrare än beräknat beror främst på jordbävningen och den efterföljande tsunamin som drabbade Japan i mars 2011 och orsakade kärnkraftolyckan i Fukushima. Följden blev att samtliga kärnkraftverk i Japan stängdes av säkerhetsskäl vilket ledde till omedelbar elransonering och stadigt ökande elpris. Sedan mars 2011 har elpriset gått upp ca 20% och en försvagning av Japanska Yen:en bidrar till fortsatta höjningar på ytterligare 15-20% då elproduktionen hålls igång genom importerad råolja.

Med nära 90% fossilel i elnätet blir det svårt att påstå att elbilarna i Japan är miljövänligare än konventionella fossilbilar – även den visionen sprack i jordbävningen!

Andelen elbilar i Japan spås ändå öka från 0,3% till 3%, framför allt genom lägre pris på batterier samt förbättrad prestanda och snyggare design på fordonen. Det är främst ingenjörsutbildade personer med årsinkomst över 6 miljoner Yen(430.000SEK) och har solceller installerade på sina hustak som ligger i riskzonen för ett kommande elbilsköp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s