Mitsubishi stoppar produktion av elbilar

På grund av två incidenter med överhettade lithiumbatterier så stoppar nu Mitsubishi produktionen av både iMiEV och Outlander PHEV tillfälligt. Den 18 mars överhettades ett batteripack till iMiEV vid Mitsubishis fabrik i Mizushima och det började där efter brinna. Tre dagar senare uppstod problem vid kundleverans av en Outlander PHEV hos en återförsäljare i Yokohama. Bilen gick inte att köra och senare upptäcktes att delar av batteripacket hade smält till följd av överhettning.

Batterierna som överhettades levereras av Lithium Energy Japan som är ett joint venture med batteritillverkaren GS Yuasa. GS Yuasa levererade även batterierna till Boeing 787 Dreamliner som haft stora problem med överhettade lithiumbatterier.

Försäljningen Outlander PHEV startade i Japan i slutet på januari och det har redan sålts 4000st, att jämföra med totalt 2500st sålda av den bensindrivna varianter av Outlander som hade säljstart i Japan redan i oktober förra året. Första bilarna utanför Japan levereras till Europeiska kunder kring sommaren och i USA lanseras Outlander PHEV först nästa år.

Ägare till Outlander PHEV uppmanas nu att inte ladda bilarna från elnätet och inte heller köra i ”pure electric mode” eller tillåta bensinmotorn att ladda batteriet, tills orsaken till överhettningen är utredd och åtgärdad.

Mitsubishi Motors Sweden marknadsför nu Outlander PHEV med en egen nylanserad hemsida: http://www.plug-in-hybrid.nu/ Frågan är nu om leveranserna till Svenska kunder kommer försenas av produktionsstoppet…

1 tanke på “Mitsubishi stoppar produktion av elbilar

  1. Pingback: Mitsubishi har hittat orsaken till överhettade batterier | blixtgordon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s