Plan för snabbladdinfrastruktur i Västra Götaland

I onsdags presenterade Länsstyrelsen i Västra Götaland en strategisk rapport för utbyggnad av snabbladdinfrastruktur för elbilar i regionen. Utifrån elbilsbestånd, trafikflöden och elbilars prestanda avs räckvidd och stöd för snabbladdning,  redovisades en plan för uppförande av snabbladdare utefter västkusten. Rapporten kan laddas ner via denna länk och inom kort kommer även presentationsmaterialet läggas upp där: Snabbladdare grundar för elbilsgenombrott i Västsverige – Länsstyrelsen i Västra Götalands län

map_1_smallDet finns för tillfället tre snabbladdare i drift i regionen, en vid Gatubolagets Tekniska kontor på Ringön, en hos Hedin Bil i Mölndal samt en i Ellös på Orust.(denna kommer så småningom flyttas till Henån). På Norska sidan finns laddare i Halden som räckviddsmässigt täcker upp ett område ner till Munkedal på Bohuskusten.

etapp_1_smallPlanen för en fortsatt utbyggnad av snabbladdinfrastruktur i Västra Götaland delas upp i två steg, etapp 1 och etapp 2. Första etappen fokuserar på att snabbt bygga upp ett glest nät av snabbladdare för att göra elbilsresor möjliga norrut via E6 och E45. Även uppförande av klusterstruktur av snabbladdare i Trestad (Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla) för att öka elbilsanvändingen i detta område med höga trafikflöden.

etapp_2_smallAndra etappen syftar till att få väl fungerade korridorer av snabbladdare utefter det större vägnätet samt stärka upp klusterstrukturen kring Storgöteborg.

En snabbladdare är en stationär räckviddsförlängare för rena elbilar men det ställer krav på att laddaren är placerad där behovet uppstår. Med utbyggd snabbladdinfrastruktur är man i framtiden inte beroende av fossilbilen för enstaka längre resor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s