Göteborgs nya hemliga snabbladdare

Sedan ungefär en månad tillbaka har Göteborg nu tre snabbladdare! Det är Göteborg Energi som satt upp en publik CHAdeMO-laddare på Johan Willins gata, dvs på baksidan av sitt kontor i Gårda. Varken invigning eller pressmeddelande har uppmärksammat händelsen och laddaren finns inte heller med på uppladdning.nu eller chademo.com där det finns kartfunktioner som visar på var laddare finns i Sverige samt globalt. Snabbladdaren går inte heller att finna i Göteborg Energis egen kartfunktion över laddplatser i Göteborg  – där för övrigt ingen av Göteborgs tre snabbladdare finns med. Snabbladdning GEJag besökte snabbladdaren idag och koden som behövs för att aktivera laddning fanns angivet på laddaren, ”1500” (samma kod som ska knappas in vid laddning på Ringön). Tyvärr fallerade synkningen mellan laddare och bil men jag misstänker att det var lånebilen från Hurtigs Bil, en C-zero, som krånglade då synkningen kraschade även vid Ringö-laddaren som också fick besök idag.

Ytterligare hemlighetsmakeri kring laddaren hos Göteborg Energi är att det inte finns något telefonnummer angivet på laddaren för att anmäla behov av reparation eller support ifall laddaren krånglar – något som jag hade uppskattat idag.

Utbyggnad av snabbladdinfrastruktur för elbilar är absolut bästa botemedlet mot räckviddsångest men då krävs att laddarna ska vara kända och lätta att hitta via kartsök. Symptomen kommer dessutom snabbt tillbaka ifall laddningen krånglar och det inte finns kontaktuppgifter för att få snabb support som åtgärdar ev laddproblem.

8 tankar på “Göteborgs nya hemliga snabbladdare

 1. Men idag var det blå sopsäck och tejp över den. Någon har i och för sig gjort en liten lucka i sopsäcken.

 2. Hei
  Egentlig var denne ladestasjonen beregnet for bruk med RFID kort. Jeg fikk en ferierende adm.dir i Turningpoint til å åpne for bruk med kode, da laderen på Ringön ikke fungerte. Fikk ett 6 timers ekstrastopp i Göteborg på vei hjem fra ferie i Danmark forrige søndag. Du kan lese mer om det her:

  http://elbil.no/mennesker/1044-svenske-elbil-sinker

  vh
  Josef

 3. Min erfarenhet är att det inte är bilarna utan laddarna som är problemet.
  Gällande laddaren i Henån har Efacec/GARO hittat buggen och efter jag bytte hårddisk har vi inte haft något problem alls.
  Supporten har varit outstanding då de kommit hit två gånger från Portugal.

  Nissan laddaren uppvisar lite samma symtom så om även de felsöker kan de säker hitta felet så det elimineras.

 4. Angående synkningsfel med C-Zero, så är det nog ett grundläggande problem. Jag hade problem för en månad sedan i Henån (med en C Zero). När Lars, varit snäll och kommit dit, och bootade om laddaren så funkade det… Gordon, vet du om det är samma laddartyp i Henån, som Göteborg Energi har i i GBG?

  • I Henån är det en Efacec-laddare levererad av GARO medan båda laddarna på Ringön och vid Göteborg Energi är DBT-laddare levererade av Nissan.
   Vad jag hörde från Lars så fungerade ingen av DBT-laddarna i onsdags så det kan ha varit laddarna som krånglade i torsdags trots allt.

 5. Kontaktperson är Ante Vlasic på Göteborg energi. Nås via växeln. Pratade med honom i förrgår och han är väldigt trevlig och hjälpsam. Jag jobbar på Telia så gissa om jag blev glad för den stationen. Stolpen är några dagar gammal bara.

  • Jo, jag pratade med Ante igår innan jag åkte dit för att ladda. Han sade att laddaren togs i drift för ca en månad sedan och att koden nu är mer eller mindre officiell. Misstänker att klisterlappen med koden kom dit efter vårt samtal.

   Vad jag saknar är tydliga uppgifter på laddaren som upplyser om vart man kan vända sig om det uppstår laddproblem. Det är inte alltid lösbart att söka rätt person via GE:s växel då problem kan uppstå utanför kontorstid.

   Har du laddat flera gånger vid laddaren hos GE och har den isf fungerat utan problem? Laddaren kanske fungerar problemfritt med Leaf men har problem att synka med C-zero?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s