Antalet snabbladdare ökar i Sverige

Energimyndigheten finansierar flera projekt med syfte att snabba på uppförande av snabbladdningsstationer för elbilar i Sverige men hittills har det gått långsamt. I maj i år fanns det endast 16 st snabbladdare i landet. Vid samma tidpunkt fanns det enligt CHAdeMO Association totalt 600 CHAdeMO-laddare i Europa och antalet har på bara sex månader ökat till 950!

Snabbladdare i Sverige November 2013Sverige ligger hopplöst efter och enligt många bedömare är det främst avsaknad av ladd-infrastruktur som bromsar den svenska försäljningen av elbilar.

Glädjande nog börjar det äntligen hända en hel del och bara under denna veckan har minst tre nya snabbladdare tagits i drift på olika håll i Sverige och ytterligare laddare planeras vara installerade innan årsskiftet!

De flesta av de nya snabbladdarna får stöd för både CHAdeMO och CCS samt i vissa fall även Typ2/Mode3 Tillsammans med befintliga laddare kommer det vara möjligt att snabbladda på mer än 50 platser i Sverige lagom till nästa sommarsemester.

Snabbladdarna uppförs på initiativ av flera olika samarbetsprojekt och aktörer, följande laddstationer är planerade eller tagna i drift sedan semestern:

Snabbladdare Gävle

Foto: Olle Johansson

Elfordonsoffensiven  invigde en snabbladdare i Gävle idag. Laddaren som har stöd för CHAdeMO-laddning är uppförd på initiativ av Gävle Energi och ingår i ett eltaxiprojekt i Gävle med mål att en Nissan Leaf ska rulla som taxi 10.000 mil/år.

Den 22 oktober togs Sveriges första snabbladdare för både CCS och CHAdeMO i drift i Falun, det är Falu Energi som uppfört en snabbladdare från GARO vid ICA Maxi. Officiell invigning planeras i slutet på november. Elfordonsoffensiven har tidigare uppfört snabbladdare i Ludvika och Västerås.

Green Highway ingår i Elfordonsoffensiven och är Sveriges nordligaste projekt som bland annat sätter upp snabbladdare utefter E14 mellan Sundsvall och Trondheim. På Svenska sidan finns just nu två laddare på plats i Östersund och Åsarna (8 mil söder om Östersund). Den 3 december invigs en snabbladdare för CCS och CHAdeMO i Trångsviken och 13 december invigs i Storlien en sk ”MULTILADDARE” med stöd för CCS, CHAdeMO och Typ2/Mode3 tillsammans med ett antal smartladdare 32A/400V.

Snabbladdare OKQ8 Landvetter13 november installerades en snabbladdare på den nya OKQ8-macken vid avfarten till Landvetter flygplats på RV40, öster om Göteborg. Snabbladdaren stödjer CCS, CHAdeMO och Typ2/Mode3. Jag försökte ladda där idag men tyvärr fanns inget RFID-kort att starta laddningen med! Officiell invigning av ladd-macken är planerad till den 22 november.

OKQ8 satsar nu främst på snabbladdning för sina hyrbilar i Stockholm, Göteborg och Malmö med ytterligare åtta snabbladdare som planeras vara i drift senast i februari nästa år. Näst på tur står en nyetablerad OKQ8-mack i Malmö som troligen är igång innan årsskiftet.

Snabbladdare Preem Nacka

Foto: Alexander Letterhag

Fortum/McDonalds/Nissan har hittills installerat två snabbladdare i Sverige – på drygt 18 månader! Nu har Preem gått in i projektet och det prospekteras för fullt för ytterligare 12 laddare. Den 11 november sattes den första laddaren med stöd för både CCS och CHAdeMO i drift vid Preem-macken i Nacka.

Ytterligare tre laddare planeras i Nyköping, Jönköping och på Norr Mälarstrand – troligtvis är dessa igång innan årsskiftet.   

laddkarta

Laddpunkten.se erbjuder snabbladdning för samtliga elbilar och den första laddstationen byggs i Trollhättan i samarbete med Trollhättan Energi. Laddstationen som invigs i december består av tre olika snabbladdare som är placerade i ett väderskydd.  Laddstationen är strategiskt placerad på Överby köpcentrum för att öka elbilsanvändande i Trollhättan och även göra elbilsresor möjligt norr ut och söder ut på E45 samt i öst/västlig riktning på väg 44. Laddarna levereras av Garo, DBT och Delta och har stöd för CCS, CHAdeMO och Typ2/Mode3-laddning (AC-laddning).

I januari tas nästa laddstation i drift i Kungälv och Laddpunkten.se planerar att ha ytterligare minst fyra laddstationer i drift på strategiska platser utefter västkusten under våren 2014.

Snabbladdare IKEA Helsingborg

Foto: Ingvar Grundborg

12 november invigdes en semisnabbladdare på IKEA i Helsingborg med stöd för både CHAdeMO och CCS-laddning. Laddaren som är på 20 kW kommer från GARO och är uppförd i samarbete med IKEA och Öresundskraft.

Att det är en semi-snabbladdare innebär att det tar cirka en timme att ladda fullt vilket är ungefär så lång tid som en kund tillbringar i varuhuset.

1 oktober invigdes Öresundskrafts första snabbladdare i Helsingborg. Laddaren har stöd för både CHAdeMO och Typ2/Mode3 (AC-laddning) och är placerad på McDonalds vid Ättekulla-avfarten på E6/E4. mynewsdesk.com/snabbare-elbilsladdning-i-helsingborg

Snabbladdare Göteborg Juli 2013I slutet på juli satte Göteborg Energi upp en CHAdeMO-laddare bakom sitt kontor i Gårda.

Totalt finns det nu tre CHAdeMO-laddare i Göteborg och ytterligare tre planeras vara i drift innan årsskiftet.

Trots en trög start verkar nu utbyggnaden av laddinfrastruktur ha tagit ordentlig fart. Tyvärr lär det dröja innan det finns ett heltäckande nät av snabbladdare i Sverige och inte ens utefter de större Europavägarna kommer laddarna stå tillräckligt tätt för att göra längre elbilsresor med flera laddstopp möjliga.

6 tankar på “Antalet snabbladdare ökar i Sverige

   • Märkligt att den inte placeras vid McD västhaga som ligger efter E18/20 istället.
    Fortum har monterat en snabbladdare i Karlskoga som saknas på din karta.
    Skulle önska en snabbladdare i Eskilstuna också för att kunna åka till Sthlm södra vägen.

   • Hej,

    Snabbladdaren finns installerad på McDonald’s Västhaga i Örebro och invigs på fredag 17/10.

    Med vänlig hälsning
    Henrik Nerell

 1. Tack för en bra uppdatering! Avstånden mellan snabbladdare är elbilens Akilleshäl. Trevligt att det även går framåt i våra grannländer så att man inte ska behöva ta veteranbilen på semestern. Hoppas att Tesla snart har superchargere i Sverige också. Då mina vänner, Lissabon – here we come!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s