Visning av nya Beringo Electric i Kungälv

Berlingo ElectricFrån och med idag och kommande två veckor visas nya Citroën Berlingo Electric på Hurtigs Bil i Kungälv och jag passade givetvis på att ta en kortare provtur. Elskåpet har tagits fram i samarbete med Mitsubishi Motors som tidigare stått för utvecklingen av Citroën C-zero och den elektriska drivlinan är i stort sätt den samma med undantag för ett större batteri uppdelat i två pack placerade under lastrumsgolvet.

Berlingo Electric HMIFör framdrivning står en 49 kW elmotor som ger en modest toppfart på 110 km/h. Trots de begränsade fartresurserna är elBerlingon förvånansvärt pigg och lättkörd. Instrumenteringen är enkel och tydlig men återstående räckvidd får man leta fram i färddatorn. En separat mätare visar elförbrukningen på AC/kupévärme och det finns GPS. Det finns tre sittplatser fram och mittryggstödet kan fällas vilket skapar ett praktiskt bord. Elskåpet rymmer 3,3 kubikmeter last med en vikt på max 685 kg.

Berlingo Electric CHAdeMORäckvidden anges till 170 km men det är nog mer realistiskt att räkna med 120-140 km under sommartid och 90-100 km kalla vinterdagar. Räckvidden är dock ett mindre problem eftersom nya Berlingo Electric har stöd för CHAdeMO-laddning och kan snabbladda batteriet på 22,5 kW till 80% på 20-30 minuter. Till bilen medföljer en Typ1-laddsladd för normalladdning i vanliga eluttag – strömmen kan ställas in på 8 ampere alt. 14 ampere.

Berlingo Electric Typ1Berlingo Electric kostar 249.000 kr och har en leveranstid på 3 månader från beställning. Eldrivna transportbilar kvalificerar inte för supermiljöbilspremie men jag skulle inte bli förvånad om Beringo Electric tas in i Elbilsupphandlingen där den då skulle berättiga till en merkostnadsersättning på 50.000 – 60.000 kr.

Den som är intresserad kan läsa ett tidigare inlägg från januari 2013 då nya elBerlingon var på gång till Sverige – att planerade lanseringar av elbilar försenas är mer regel än indantag!? https://blixtgordon.wordpress.com/2013/01/21/nya-citroen-berlingo-electrique/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s