NEVS visar upp Saab 9-3 EV i Trollhättan

Uppdaterad text och foton från premiärvisningen 20/8:

NEVS visar upp en av sina fyra provbilar av eldrivna Saab 9-3 på Hansenplatsen i Trollhättan i samband med rullskid-tävlingen Alliansloppet som pågår 20-23 augusti. 

NEVS Saab 9-3 Electric 1

Foto Hans Hedberg Teknikens Värld

Exteriört är 9-3 Electric i stort sett identisk med den bensindrivna Saab 9-3 Aero – största skillnaden är avsaknad av avgaspiporna i aktern och ett tränat öga kan även se att bilen är något högre än bensinvarianten. Chassit är ombyggt för att ge plats åt de stora batterierna under golvet vilket gett lägre markfrigång som kompenserats genom höjd fjädring. NEVS Saab 9-3 Electric

Bilen som visades upp är en av fyra byggda förseriebilar och har en elmotor på 100 kW. Litiumbatteriet på 37 kWh ger idag en räckvidd på 200 km per laddning men med ytterligare optimering och förbättrad batterikapacitet är målet att de produktionsfärdiga bilarna ska ha en praktisk räckvidd på minst 25 mil. 

NEVS har som bekant ekonomiska problem men det pågår just nu intensiva slutförhandlingar med två asiatiska företag – ett som är intresserade att gå in som delägare i NEVS och ett annat som söker samarbete för att utveckla Phoenixarkitekturen till en volymmodell. Kanske presenteras resultatet från förhandlingarna i samband med visningen av el-Saaben i denna vecka – förhoppningsvis är det positiva besked för NEVS, Trollhättan och elbilssverige? 

Jag fick en kort provkörning en tidig prototyp av Saab 9-3 Electric på NEVS testbana i början på maj vilket gav mersmak. En eldriven Saab 9-3 SportCombi har länge stått högt på önskelistan!

Länkar:

4 tankar på “NEVS visar upp Saab 9-3 EV i Trollhättan

  1. Va häftigt, jag har alltid kört Saab men gick över till Nissan efter att Saab gick i konkurs. Nu skulle jag absolut vilja tillbaks till Saab igen om detta går vägen.

  2. Håller med Peter

    De kunde ha kopierat antingen Nissans batteri / laddning, eller varför inte Teslas? Om nu tesla släppt alla patent. Då skulle man kanske ( mot avgift) få utnyttja Supercharger…

    Det finns tillräckligt många frågetecken kring elbilsägande, utan ny teknik och ostabila ägarförhållamden.

    • Elbilsägande är däremot ingen större risk idag det har Nissan, Tesla BMW osv bevisat. SAAB Nevs skulle jag däremot inte investera i. Kör en Tesla idag och även en tidig plugin hybrid Prius. Men kommer bara välja rena elbilar som Tesla i framtiden hybrid är dyrare att äga och sämre för miljön.

  3. Har inget emot SAAB har själv ägt en sådan en gång i tiden och var nöjd då. Men ny teknik och ny ägare för SAAB och då med tanke på NEVS ekonomiska situation så skulle det kunna bli en mycket dålig investering att köpa av NEVS tyvärr. Högriskprojekt !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s