Teslas superchargers på 20 platser i Sverige?

Tesla Motors har på kort tid uppfört superchargers på fem platser i Sverige i syfte att göra det möjligt för ägare av Teslas elbilar att resa längre sträckor utan längre laddstopp.

Tesla Superchargers 2015 Norden 20140904Laddkartan på Tesla Motors hemsida visar superchargers på 11 platser runt om i södra och mellersta i Sverige innan årsskiftet och på ytterligare fyra platser till under nästa år.

Enligt uppgift på Tesla Club Sweden så är dock planen att installera superchargers på totalt 20 platser till slutet på 2015 – vilket bör räcka för att skapa ett mer eller mindre rikstäckande nät av superchargers!

Tesla går metodiskt tillväga och skapar korridorer med superchargers utefter de större vägarna och först ut var E18 mellan Oslo och Stockholm – en sträcka på 52 mil där laddstationer placerades på Max i Karlstad och Dinners i Arboga.

Tesla Superchargers Falkenberg

Tesla Superchargers Falkenberg. Foto Privat

I en andra etapp sattes superchargers upp vid Max i Torp(Uddevalla), Max i Falkenberg och Löddeköpinge Center Syd. Tillsammans med superchargers i norska Solli skapades en Superchargerkorridor utefter E6 mellan Oslo och Köpenhamn – en rutt på 60 mil.

Tittar man på avstånden mellan de hittills uppförda laddplatserna variera detta mellan 15 och 20 mil. Tesla Model S med det mindre batteriet på 60 kWh uppges klara 370 km om den körs i 88 km/h. Dock får man räkna med begränsad räckvidd vintertid pga sämre batteriprestanda och större behov av kupévärme. Det ideala avståndet mellan laddstoppen bör därför vara 18 – 22 mil vilket bekräftas av de redan uppförda laddstationerna.

Just nu uppförs superchargers i Toftaholm mellan Ljungby och Värnamo (saknas dock på Teslas laddkarta) så den tredje korridoren blir troligen E4 mellan Köpenhamn och Stockholm och vidare till Sundsvall – drygt 100 mil! De tänkta placeringarna är inte lätt att urskilja på Teslas karta men det ser ut som Jönköping, Norrköping, Södertälje, Gävle och Sundsvall. Mellan Södertälje, Gävle och Sundsvall är det ca 20 mil vilket verkar logiskt men längre söder ut är det oförklarligt tätt; Södertälje – Norrköping 12 mil, Norrköping – Jönköping 16 mil och Jönköping – Toftaholm 9 mil!?

Enligt laddkartan kommer även E14 mellan Trondheim och Sundsvall få superchargers placerade i höjd med Sundsvall, Östersund samt Stjørdal i Norge innan årsskiftet. Nästa år kommer även E22 mellan Malmö och Norrköping få superchargers placerade på tre platser som enligt kartan kan tolkas som Kristianstad, Kalmar och Valdemarsvik vilket är optimalt då det är 19 mil mellan dessa orter och angränsande superchargers norrut. Förutom orterna längs E22 finns en supercharger utmärkt i närheten av Borlänge vilket känns lite underligt med tanke på att det bara är 12 mil till Gävle och 15 mil till Arboga.

Håller man hårt på avståndet 18 – 22 mil skulle 20 superchargerstationer räcka för att skapa en sammanhängande laddinfrastruktur för Teslas elbilar i mer eller mindre hela Sverige! Tyvärr verkar Tesla missa denna möjlighet!? De redan byggda laddstationerna samt den påbörjade i Ljungby ligger hyfsat bra till men de resterande 14 platserna bör optimeras för att få ett snitt på 20 mil mellan laddstoppen.

Gordon Superchargers 2015 20140907

Ökas avstånden mellan de planerade laddpunkterna utefter E4:an, exempelvis genom att ersätta de planerade laddarna i Norrköping och Jönköping med superchargers endast i Mjölby skulle E4:an kunna elektrifieras för Teslaresor ända till Kalix genom ytterligare placering av laddare i Nordmaling och Skellefteå.

Placeras superchargers i Malung och Sveg skulle E45 kunna trafikeras till Östersund och vidare ända upp till Vilhelmina!

Även E20 kan enkelt elektrifieras med superchargers i Skara då det är ca 20 mil både till Arboga och Falkenberg. 

Med laddare även i Borås skulle detta öppna för Teslaresor mellan Stockholm och Göteborg söder om Vättern på RV40.

Med Superchargers på dessa 20 orter skulle Teslaägare kunna köra näst intill obehindrat vart som helst i Sverige!

2 tankar på “Teslas superchargers på 20 platser i Sverige?

  1. Det har kommit en ny laddkarta nu från Tesla Motors med 18 platser markerade nästa år:
    http://teslaclubsweden.se/alla-ska-med/

    Tesla Motors har dessutom inget bestämt antal Superchargers de planerar i Sverige, utan ju fler bilar de säljer desto fler stationer tänker de bygga. 20 000 kronor av varje såld bil är öronmärkt utbyggnaden av Supercharger-nätverket. De tänker alltså fortsätta bygga nya stationer även efter 2015.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s