Det måste bli tydligare för att ändra fossilbeteendet!

Varningstext Bensin o DieselDet måste bli enklare att göra rätt – eller tydligare för att inte göra fel. Nu vet jag inte om socialstyrelsens märkning på cigarettpaketen har givit effekt och hur många inbitna rökare som verkligen bestämt sig för att sluta röka på grund av märkningen men det skulle inte skada att märka upp pumparna med tydliga varningstexter.Varningstext PreempumpDet finns visserligen varningstext på alla fossilpumpar men det krävs ansträngning för att upptäcka den och tid för att orka läsa – om man nu vill veta. Jag har roat mig med att läsa dessa texter i samband med laddstopp på mackar som erbjuder snabbladdning. Varningsbilderna vid texten talar sitt tydliga språk men är små och även texten är väldigt liten. Det viktigaste kan sammanställas enligt nedan:Varningstext fortydligandeDen befintliga varningatexten gäller bara hantering av själva drivmedlet och de skador som orsakas vid ovarsam hantering och utsläpp i naturen. Det står inget om de klimat och hälso-effekter som avgaser från förbränning av bensin och diesel ger upphov till.

Människan är ett vane-djur som bevisligen har mycket svårt att bryta invanda mönster och beteenden. Ursprungligen är detta troligen något som skyddade oss från faror i en värld där vi hade svårt att värja oss från vilda djur, rivaliserande stammar, sjukdommar och oväder. Det var ju alltid ett säkert kort att göra precis samma saker på precis samma sätt som föregående dag då man bevisligen överlevde gårdagen. Man ville inte ha några överaskningar eller nya situationer som krävde nya farliga beslut som innebar att man gjorde något nytt och okänt – det kunde leda till en säker död!

Nu är vi moderna människor som översköljs av information dagligen vilket ger oss oändliga valmöjligheter och kräver nya beslut flera gånger per dag. Det borde inte vara så svårt att tänka till och inse det destruktiva i att köra på fossila drivmedel och pumpa ut CO2 i atmosfären vilket obönhörligen kommer leda till vår kollektiva undergång? Att ändra beteende är alltså avgörande för att undvika en säker död – något som till och med våra förfäder var intelligenta nog att värdesätta!

Gott nytt elbilsår och lycka till med eventuella nyårslöften!

7 tankar på “Det måste bli tydligare för att ändra fossilbeteendet!

 1. Pingback: Det måste bli tydligare för att ändra fossilbeteendet! | blixtgordon | Elbil Sverige

 2. ”BENSIN Finansierar terrororganisationen IS, med efterföljande flyktingströmmar till bl.a. Sverige.”
  ”DIESEL Finansierar Putins krigsmaskin samt orsakar stort mänskligt lidande i utvecklingsländer.”

  • Intressant, vore även värdefullt att ta reda på var oljan kommer från respektive oljebolag så man kan välja vilket krig eller vilken diktatur man vill stödja de få gånger man tankar laddhybriden…

  • Ska bli spännande att se hur bonus/malus-systemet kommer utformas om/när det införs 2017. Själv tror jag på supermiljöbonus vid köp av utsläppsfria bilar där bonusens storlek relateras till den fossilfria räckvidden. Malus genom höjd koldioxidskatt på diesel och bensin skulle ge direkt effekt och minska fossilkilometer på alla fossilbilar oavsett modell och årsmodell.
   …men det finns väl inga politiker som vågar höja drivmedelsskatten!?

   • Räckvidden är oväsentlig egentligen, den är bara intressant på en hybridbil. Om en 100% elbil går 8mil eller 40mil kommer den alltid att gå på ren el, aldrig bensin. Dock om en laddhybrid bara klarar 1mil eller 15mil borde subventionen vara olika. Jag föreslår en subvention baserad på batterikapacitet för hybrider, typ 2000kr per kWh, max 25.000kr medan rena elbilar borde få 50.000kr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s